ZDROWE
ODŻYWIANIE
W dniu 8 października klasa II µ zamieniła się w
aulę akademicką. Odwiedziła nas pani Izabela Dobrowolska, która na co dzień
pracuje ze studentami. Pani opowiadała
nam o wielu ciekawych sprawach związanych z odżywianiem. Teraz już wiemy, że witaminy
nazywają się A, D, E, K, cała rodzina (od 1 do 12) witamin B i jeszcze C. Wiemy,
że niektóre z nich (ADEK) rozpuszczalne są w tłuszczach i żeby nasz organizm je
przyswoił, muszą być podawane w obecności oliwy, najlepiej tej z oliwek! Zaś
witaminy C i B są rozpuszczalne w wodzie. Wiemy, że brak witaminy C powoduje
szkorbut – chorobę dziąseł, a witamina K pomaga w krzepnięciu krwi. Największe
wrażenie zrobiła na nas wiadomość o wolnych rodnikach i antyoksydantach. Antyoksydanty
to po polsku przeciwutleniacze. Są to naturalne substancje roślinne, które pomagają
komórkom naszego organizmu zachować zdrowie, a wolne rodniki występują w
przetworzonej żywności.
Przeczytajcie relacje uczniów klasy II µ:
Pani
Iza Dobrowolska uczyła nas o witaminach. Nadia
Przyszła do nas pani, która
opowiadała o zdrowym odżywianiu i o tym, jak ludzie bawią się owocami i robią z
nich figurki zwierząt i o tym, czym żywią się zwierzęta.
Emilka
Dzisiaj
przyszła do nas pani, która opowiadała o tym, co jedzą zwierzęta i dlaczego
warto jeść owoce i warzywa. Grześ
Pani
opowiadała, gdzie występują witaminy C, D, A i pokazywała, jak odżywiają się
zwierzęta.
Pani
mówiła o witaminach. Jak jemy dużo hamburgerów i smażonych frytek, to w naszym
organizmie pojawiają się wolne rodniki. Mamo kup mi marchewkę. Michał
Postanowiliśmy
przygotować książkę kucharską o zdrowym jedzeniu. Oto początkowe przepisy:
Grześ
Życzymy
smacznego!
kucharze
z II µ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz