niedziela, 11 listopada 2012


ZDROWE ODŻYWIANIE

W dniu 8 października klasa II µ zamieniła się w aulę akademicką. Odwiedziła nas pani Izabela Dobrowolska, która na co dzień pracuje ze studentami.  Pani opowiadała nam o wielu ciekawych sprawach związanych z odżywianiem. Teraz już wiemy, że witaminy nazywają się A, D, E, K, cała rodzina (od 1 do 12) witamin B i jeszcze C. Wiemy, że niektóre z nich (ADEK) rozpuszczalne są w tłuszczach i żeby nasz organizm je przyswoił, muszą być podawane w obecności oliwy, najlepiej tej z oliwek! Zaś witaminy C i B są rozpuszczalne w wodzie. Wiemy, że brak witaminy C powoduje szkorbut – chorobę dziąseł, a witamina K pomaga w krzepnięciu krwi. Największe wrażenie zrobiła na nas wiadomość o wolnych rodnikach i antyoksydantach. Antyoksydanty to po polsku przeciwutleniacze. Są to naturalne substancje roślinne, które pomagają komórkom naszego organizmu zachować zdrowie, a wolne rodniki występują w przetworzonej żywności.

Przeczytajcie relacje  uczniów klasy II µ:



Pani Iza Dobrowolska uczyła nas o witaminach.  Nadia

Przyszła do nas pani, która opowiadała o zdrowym odżywianiu i o tym, jak ludzie bawią się owocami i robią z nich figurki zwierząt i o tym, czym żywią się zwierzęta.
Emilka 

Dzisiaj przyszła do nas pani, która opowiadała o tym, co jedzą zwierzęta i dlaczego warto jeść owoce i warzywa. Grześ




Pani opowiadała, gdzie występują witaminy C, D, A i pokazywała, jak odżywiają się zwierzęta.
.
Pani mówiła o witaminach. Jak jemy dużo hamburgerów i smażonych frytek, to w naszym organizmie pojawiają się wolne rodniki. Mamo kup mi marchewkę.     Michał




Postanowiliśmy przygotować książkę kucharską o zdrowym jedzeniu. Oto początkowe przepisy:
Grześ
 Wawrzyn

 


Życzymy smacznego!
kucharze z II µ




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz